Direktlänk till inlägg 25 mars 2012
Idag är det våffeldagen - en ursäkt för alla oss som älskar våfflor att smälla i oss så många det bara går på en och samma dag utan att få skuldkänslor ;)
Personligen älskar jag våfflor och tänker ära flera stycken.. Tror dock inte det blir till frukost då Linda har en förmåga att må illa av att äta för mkt söta saker och ingen mat.
Det är ju sånt kanonväder idag med - snacka om tur med semestern. Så idag blir det att släpa stenar - tycker jag gör mig förtjänt av några våfflor då vare sig det hade varit våffeldagen eller inte :)
Så - ut i solen och skutta - vi vet aldrig hur mkt det blir av den!
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i det smälta smöret och vattnet. Hetta upp våffeljärnet. Grädda.
-Lite kort om våfflor-
Man har kunnat konstatera att våfflor gräddats så långt tillbaka som till medeltiden. Då gräddades naturligtvis våfflorna över öppen glöd. Järnen var även de annorlunda. De hade saxliknande grepp med två plattor framtill. Våfflan blev fyrkantig, men det rutmönster som finns idag fanns även då.
När man började grädda våfflor på järnspis i slutet av 1800-talet krävdes andra lösningar. Det var då man skapade det våffeljärn som funnits kvar ända till vår tid: det runda våffeljärnet med hjärtan.
Våfflor har ätits både till vardag och fest. Eftersom det gick snabbt att grädda och eftersom man kunde variera ingredienserna var det en tacksam mat att tillreda och äta. De enklaste våfflorna innehöll bara mjöl och vatten. Till fest kunde man ha i både grädde, socker, smör och ägg.
I början av 1900-talet var det modernt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet som var ett måste efter söndagsprommenaden. Ofta gick man till något av alla de "våffelbruk" som fanns i och kring prommenadstråken. När Skansen öppnade och "skansenandan" blev populär bidrog även detta till att öka våfflans popularitet, då även som nationell symbol.