zetah

Direktlänk till inlägg 9 april 2012

Oljigt värre

Av Linda - 9 april 2012 15:48

Ju mer man läser om hud och hårvård - desto mer skeptisk blir man...

Man hör skäckexempel på både det ena och det andra...

Vem kan man lite på?

Vad är bra och inte?

Jag tänker försöka reda ut det här - notera att jag inte är någon kemist och kan ibland ha fel om ämnen.

Jag skall försöka vara så neutralt inställd till det mesta då jag gärna vill tro på och kunna använda de där otroligt gott luktande produkterna i färgglad förpackning.

Jag tror däremot att många allergier och hudproblem folk har kan bero på alla kemikalier vi har runt oss och på oss.
   



Många krämer innehåller ämnen som gör att ämnena i krämen skall tränga in i hudens lager - problemet då är att andra ämnen man omger sig med oxå kan tränga in och dessa är kanske inte alltid så nyttiga.

jag tror på att försöka stärka sin kropp och tillföra goda ämnen innifrån. Det du kan göra på utsidan är att hålla det man har fräscht - och vara medveten om vad man har för hår/hud så man inte använder något som inte passar din hår/hudtyp. Det är då man skapar obalans.

jag kommer börja med det här med oljor - vad är bra - vad är inte bra?

I naturlig hudvård är vegetabiliska oljor oftast basen i hudvårdsprodukten. I "vanlig" hudvård är det oftast mineralolja som är basen.

Skillnaden?

Vegetabiliska oljor kommer från naturen, mineralolja kommer från ett kemiskt laboratorium och har samma bas som oljan man använder i bilar och exempelvis cykelkedjor (s.k Bergolja). För att läsa mer om mineralolja klickar du här.

Vegetabiliska oljor kan användas både som bas och sidoingrediens i naturlig hudvård, men också som en helt fristående hudvårdsprodukt.

Feta och torra vegetabiliska oljor - vad skiljer dem åt?

Det finns ett stort utbud av olika vegetabiliska oljor att välja mellan. Det som skiljer oljorna åt är förstås dels differenta egenskaper, dels dofter och konsistenser men framförallt är det mängden fett som gör att de är olika varandra.Somliga av de vegetabiliska oljorna är mycket feta, medan andra är mer torra.

Vad spelar det för roll?

Jo, feta oljor ger oftast huden ett långvarigt och omfattande skydd men tar lång tid att gå in i huden, medan torrare oljor har den motsatta egenskapen: de går snabbt in i huden, men ger ett relativt kortsiktigt skydd.

Det man ska tänka på när man köper eller använder vegetabiliska oljor som hudvård är att alltid utgå från sin egen hud. Har du exempelvis en väldigt fet hudtyp gör du klokt i att använda naturlig hudvård med bas i torrare vegetabiliska oljor. Eller tvärtom. Har du torr hud ska du satsa på fetare vegetabiliska oljor.


Det är ganska lätt att göra sin egen personliga oljeblandning som blir skräddarsydd för just din hud bara man har kännedom om de olika oljornas egenskaper.


Och vad skulle kunna vara bättre för dig än just en skräddarsydd blandning?


Avocadoolja (Persea Gratissima)
En vegetabilisk olja som utvinns ur Avocadons fruktkött. Räknas som en semifet olja med flera näringsrika ämnen som karotin, D- och E-vitamin och pantotensyra. Avocadooljan är vitaminrik, mild, och närande olja som tas upp relativt fort av huden. Passar till personer med torr hudtyp.

Jojobaolja (Simmondsia Chinensis)
Vegetabilisk oljor som pressas ur frön från Jojoba-busken. Innehåller vaxaktiga ämnen med egenskaper som ger huden både skydd och näring. Oljan är mycket stabil mot försurning och oxidering och härsknar därför inte på kort sikt. Oljan  binder även hudens fukt, gör den mjuk och len och har därtill ett naturligt skydd för solen med en faktor av fyra.

Olivolja (Olea Europeae)
Olivoljan pressas givetvis ur oliver och åtfinns i flera differenta kvaliteteter. För hudvård lämpar sig den kallpressade Jungfruoljan bäst. Då den varmpressade tappat många av sina goda egenskaper i proceduren. Egenskaperna är såväl närande, som mjukgörande och skyddande. Innehåller dessutom mycket E-vitamin.

Rapsolja (Brassica Napus)
Rapsoljan pressas ur rapsfrön. Som hudvård innehar den flera bra egenskaper,  speciellt för olika typer av hudproblem såsom eksem.


Arganolja (Argania Spinosa)

Arganolja kommer från arganträdets ätbara frukts kärna och har ett stort innehåll av E-vitamin, karotin, triterpener och fytosteroler. På grund av sitt innehåll, är oljan bra att använda före och efter solning. Den är cellstimulerande och hudregenererande, gör huden mjuk, smidig och elastisk genom att mjukgöra och revitalisera den. Oljan passar därför att använda i regenererande produkter för skadad och mogen hud, produkter runt det ömtåliga ögonområdet och i solprodukter. Dessutom passar den bra i produkter vid eksem, acne och hudallergier.


Kokosolja (Oleum cocos)

Kokosoljan är utomordentlig att använda till massage då den är doftfri och dess små molekyler lätt sjunker in i huden. Blanda själv med sesam eller eteriska naturliga doftessenser. Oljan gör också strukturen i bindväven stark och smidig.


Mandelolja (Prunus amygdalus dulcis)

Är mild, mjukgörande, icke-irriterande, och gör huden mjuk, len och smidig. Vid överkänslig hud som tenderar bli torr, samt babyhud. Den lindrar hudinflammationer, lindrar vid den klåda som uppstår vid torr hud, olika eksem och psoriasis och fungerar även bra som bas till massageolja då oljan ej absorberas omedelbart i huden.


Nu finns det en hel uppsjö av oljor och jag har bara behandlat några dock hoppas jag det kan komma till hjälp :)



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 1 november 2015 19:17

  Jamen det där med att blogga är ju faktiskt rätt skojjigt. Hoppas att orken och hälsan tillåter att vara lite mer aktiv igen :)   Drygt ett år sedan jag skrev och mycket har ju hänt, fröken bus är ju stora tjejen numera och firade sin först...

Av Linda - 5 november 2014 19:41


  Att man som nästan sju månader kan vara en gourmet. De höjde lite på ögonbrynen när jag sa att hon tyckte om potatisgratäng - det var helt ok att ge henne, så länge den var saltfri..   - En del barn tycker om smakrik mat. Ja men detta bö...

Av Linda - 5 november 2014 19:37


... Det där med att skaffa barn, man har absolut ingen susning om hur det är förrän man sitter här. Jag lusläste det mesta jag kunde hitta då jag var gravid men såhär i efterhand var det ganska bortkastad tid. Man har ju ingen aning om vad det är för...

Av Linda - 28 januari 2014 17:10


Men efter tredje avstämningen i januari börjar det bli lite tröttsamt..   Ok, januari är den månaden folk förmodligen själ mest men hallå - detta börjar kännas lite som en förföljelse. Jag har dessutom ALDRIG haft fel i min scanning så antingen m...

Av Linda - 22 januari 2014 13:55


  Has, släp, has släääp..   Även om jag känner att jag påminner lite om zombiesarna i walking dead - ryggen gör ont, magen känns som man hällt gips i för att stelna och till råga på allt börjar nu höfterna bråka med mig..  Åååh va de är underba...


Lea, Lea and myself

 

Senaste inläggen

Kategorier

Träning och hälsa

Mode, smink, hår och naglar

Favvosar

Fråga mig

6 besvarade frågor

Arkiv

Tidigare år

exp


Ovido - Quiz & Flashcards